In de vorige post over dit onderwerp was te lezen hoe het idee voor dit project is ontstaan. In deze post ga ik verder in op de verschillende typen tanks die verkrijgbaar zijn.
Het principe van alle mini RC tanks is hetzelfde. De tanks worden opgeladen aan de afstandbediening: soms door ze erop te klikken, soms met een draadje. Hierna kunnen ze 5-15 minuten rijden (de beweringen hierover lopen sterk uiteen). Op de afstandsbediening zit een schietknop. Hiermee wordt vanaf de tank een infraroodstraal verzonden. Iedere tank heeft ook een infrarood ontvanger (klein plastic oogje). Wordt de tank geraakt, draait hij meestal een rondje. Na drie ‘hits’ is de tank kapot en moet je hem uit- en aanzetten om hem te resetten. Hieronder staan de bekendste typen tanks die ongeveer op schaal 1:72 zijn (zo’n 6-8 cm).
Heng Long
Tot voor kort was op internet het meest te vinden over de Heng Long tanks, ook verkocht onder de naam ‘combat flashing tank’. Deze tanks zijn op schaal 1:70, op zich prima te combineren met de 1:72 scenery van Revell en consorten. Ze worden los verkocht (grijs of groen) en als duoset. Ze zijn te herkennen aan de zwart/gele afstandsbediening. Echter is zowel de groene versie als de duoset slecht verkrijgbaar, maar met wat verf valt van die grijze tank natuurlijk heel wat te maken. Het nadeel van deze tanks is het feit dat de geschutskoepel niet draaibaar is. Daar staat tegenover dat de tanks erg natuurgetrouw zijn uitgevoerd, maar helaas gaat het hier om de Duitse Tiger I uit de Tweede Wereldoorlog, en we zoeken natuurlijk materieel uit het Koude Oorlog-tijdperk. Het filmpje hieronder geeft desondanks een aardig idee van wat er mogelijk is.
Konami DigiQ
Een ander type is de Konami DigiQ tank. Hiervan staat een review te lezen op de Australische site DansData. De DigiQ tanks zijn te herkennen aan de groene afstandsbediening en zijn volgens de review technisch dik in orde, hebben zowaar een draaiende koepel maar zijn helaas wel in WO2-thema (een Sherman en een Tiger). Maar het maakt niet zoveel meer uit omdat de hele DigiQ lijn, waarbinnen overigens ook mini-RC raceautootjes verkrijgbaar waren, dood lijkt te zijn. Filmpjes staan hier en hier.
Anonieme Taiwan troep
Er is ook nog een categorie tanks waartoe waarschijnlijk ook de inmiddels niet meer verkrijgbare tanks van Okaphone behoorden. Deze tanks worden al het langst en onder veel namen verkocht, zijn vrij goedkoop maar de accu’s zijn snel leeg en ze hebben weinig features. Gelukkig worden ze onderhand door betere tanks van de markt verdrongen. Ze lijken wel wat op de DigiQ tanks maar hebben een cheapass afstandbediening, en zijn te herkennen aan hun geringe lengte, hoog cartoon-gehalte en de rupsbanden die voor en achter erg omhoog lopen. Op Youtube zijn er aardig wat filmpjes van te vinden, zoals deze en deze.
VsTank*R
Hoewel het bedrijf achter de VsTanks is gevestigd in Hong Kong, doet dit speelgoed en de promotie ervan een stuk Westerser en professioneler aan dan de concurrentie. Er is zelfs een eigen site met foto’s en filmpjes: VsTank.com. Momenteel is over de minitanks van VsTank het meest te vinden op internet. De VsTanks zijn dan ook goed van kwaliteit, hebben een draaiende koepel en zijn volop verkrijgbaar, zelfs in Nederland. Overigens hebben ze behalve het type VsTank*R, welke ongeveer op schaal 1:72 zijn gebouwd, nog andere tanks op een grotere schaal.
De tanks hebben een witte afstandsbediening die geluid produceert bij het schieten, en er zijn 6 modellen: 2 Abrams, 2 Leopard en 2 T-80 tanks, die verkocht worden in sets van twee. Overigens werken de T-80’s op dezelfde frequentie als de Leopards. Dit betekent dat er vier sets in de omloop zijn, waarbij de beide Abrams worden gekoppeld aan een Leopard dan wel een T-80.
Het ligt dan ook voor de hand de beide Abrams/T-80 sets te kopen, waarmee je de USA tegenover de Sovjetunie plaatst, en de Koude Oorlog kan beginnen. Er is nog een andere feature die deze beestjes onderscheidt van de rest: er zit een mitrailleur op, die weliswaar niet zo sterk is als het kanon, maar desondanks een leuke aanvulling. De makers hebben zelfs een setje clips bij de verpakking in gedaan waarmee je van CD jewelcases bruggen en dergelijke kunt maken. Gaan we niet gebruiken natuurlijk, maar het is toch aardig. Net als een opvouwbaar battlefield van zo’n 50×50 cm met daarop o.a. een arena waarmee je kan sumoworstelen… Met tanks.
Een lovende review van de VsTank*R is hier te vinden. Het moet raar lopen wil ik andere tanks aanschaffen dan deze, want ze lijken de sterke punten van andere tanks te combineren, doen hier zelfs nog een paar schepjes bovenop, en de Westers aandoende promotie geeft het gevoel dat het met de bouwkwaliteit ook wel goed zit. Op VsTank.com is al aardig wat foto/videomateriaal te vinden, maar een video van een gebruiker staat hier, officiële promotievideo’s waarin diverse functies worden uitgelegd staan hier, hier en hier, en tot slot zelfs nog een gemodde versie: deze knakker heeft de tank 30 gram zwaarder gemaakt waardoor hij iets langzamer rijdt en zelfs nog beter klimt. Vooral dat eerste lijkt me geen slecht idee.
Maar de basis is gelegd, en misschien zelfs wel meer dan dat. Het idee van de ‘sumo-ring’ van VsTank*R is bijvoorbeeld erg leuk om in het slagveld te verwerken (bijvoorbeeld in de vorm van een open plek of een dorpsplein), om eens een andere spelvorm te doen. Want dat slagveld is stap twee.
0 reacties